HRVN
Historische Re-enactment Vereniging Nederland
 

nieuws

De jacht op de Graflex


Enkele van onze fotografen zijn vrij fanatiek in het uitbeelden van de rol die zij aannemen tijdens evenementen. Naast de correcte (repro) kleding is de display van onze uitbeelding net zo belangrijk. Hierbij horen ook de originele camera’s die in die tijd werden gebruikt, zoals de Contax, Rolleiflex, Kodak en de Graflex. En juist die laatste spreekt tot de verbeelding. Inmiddels zijn er 5 Graflex camera’s in het bezit van de leden. Een zoektocht op het internet om het goed exemplaar te vinden en na 80/90 jaar is dat best lastig. De camera’s komen dan ook vaak met mankementen binnen bij de leden.


Voor Roel, een van onze fotografen, de ultieme uitdaging om de camera’s te reviseren, onderdelen te vervangen en de camera weer volledig werkend te krijgen. Mede hierdoor is onze hoeveelheid werkende graflexen gegroeid. De fotografen zullen op de evenementen dan ook te zien zijn met de originele camera’s om de nek en in de handen. De foto’s die gemaakt worden met een dergelijke camera geven goed de sfeer van toen weer en zijn de foto’s (bijna) niet te onderscheiden van originele foto’s uit die tijd. Tijdens Eyewitness in Overloon zijn de camera’s en de display te bekijken.


Fotografen bezoeken Chateau de Vouilly, Normandië


Ten tijden van de tweede wereld oorlog verbleven meerderde fotografen en correspondenten in Chateau de Vouilly. Het chateau in Insigny sur Mer  was de uitvalbasis om verslag te maken van de ontwikkelingen na D-Day. De perskamer waar vandaan van uur tot uur en van dag tot dag Amerika te horen kreeg hoe de strijd tegen de Duitsers verliep. Daar stonden de typemachines, daar was de kopijzender, daar streepte de censor de gevoeligste delen uit hun artikelen, daar kwam de persvoorlichter van de Amerikaanse generaal Omar Bradley iedere dag vertellen hoe het ervoor stond met de strijd. Alles was voortdurend breaking news. Dat betekende dat ze dus op een dag wel zo’n zes tot acht keer op en neer naar het front reden. In Vouilly probeerden ze de letters in hun natgeregende notitieblokjes nog te lezen. Tijdens 80 jaar D-Day hebben twee van onze fotografen samen met The sappers het chateau en omgeving bezocht. De foto’s zijn onder andere gemaakt met authentieke camera’s zoals de Graflex, Contax en Rolleiflex.


Bunkerdag 2024 Ameland


Stichting Amelander Musea heeft één van onze leden gevraagd om het bunkermuseum aan te vullen met re-enactment.
De uitbeelding moest van de Kriegsmarine zijn. Daarom heeft het lid snel geïnvesteerd in een Duits matrozenuniform en mijn NSU-fiets omgebouwd tot een Truppenfahrrad. Zelf heeft hij contact gezocht met twee andere Kriegsmarine re-enactors van de vereniging Frontleven, en zij hebben ja gezegd, dus hij stond er niet alleen voor.
Andre heeft zijn Zeltbahn-tent opgezet met persoonlijke spullen erin. Er zijn meer dan 200 bezoekers langs geweest, dus het was een groot succes voor het kleine bunkermuseum in Hollum. Volgend jaar zal hij ook weer aanwezig zijn bij het bunkermuseum in Hollum, Ameland.Trainingsweekend Renswoude


In het weekend van 12/14 April was ons jaarlijks trainingsweekend bij Fort a/d Buursteeg in Renswoude. Dit jaar deden wij dat gezamenlijk met de dames van WAC on Wheels. De diverse werkgroepen konden tijdens het weekend trainen voor het komende seizoen en bekijken of alle spullen op orde waren. Op vrijdag werden de kampementen opgebouwd en voorbereidingen getroffen zodat men zaterdag en zondag hun skills konden beoefenen. 


Naast de diverse oefeningen en trainingen was er ook ruimte om elkaar beter te leren kennen, de samenwerking te vergroten en de dag gezellig af te sluiten rond het kampvuur. De innerlijke mens werd verzorgt door The Kitchen Boys. De maaltijden waren bereidt zoals toen en smaakte prima! Al met al kunnen wij terugkijken op een zeer geslaagd weekend.Dead Man's Ridge Walk 2024 in Flamierge, België


Tekst & Foto's: Ilya de Milde


Jaarlijks wordt er een ceremonie en aansluitend een herdenkingswandeling gehouden in België ter ere van de mannen van de 17th Airborne Divisie voor hun inspanningen bij de bevrijding van bezette gebieden gedurende het Ardennen offensief.


Dit jaar waren de ceremonie en wandeling in het kleine dorp Flamierge. Deze editie waren er jammer genoeg geen veteranen meer aanwezig, iets waar wij helaas aan zullen moeten wennen. Wel waren twee nabestaanden aanwezig, die tijdens de ceremonie zichtbaar geemotioneerd waren. Daarnaast waren traditiegetrouw een flink aantal reenactors present, die op gepaste en eervolle wijze een waardevolle bijdrage leveren aan het in herinnering houden van de gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog en nu in het bijzonder van de mannen van de 17th Airborne Division.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het dorp Flamierge en omgeving het decor van hevige gevechten waarbij de strijd begin januari 1945 heen en weer woedde. Hoewel minder bekend dan de U.S. 101st Airborne Division, droeg de U.S. 17th Airborne Division sterk bij aan de bevrijding van dit gebied van de Duitse troepen tijdens de Slag om de Ardennen.Nutsweekend 2023


Tekst: Menno Bausch

Foto's: Roel Louwers & Menno Bausch


15 - 16 - 17 December was het jaarlijks evenement “NUTSWEEKEND” in Bastogne. Dit is tevens het laatste weekend van het jaar waarbij wij, als U.S. uitbeelding, bij elkaar zijn. Dit weekend staat in het teken van herdenken, bijzondere plekken bezoeken en samen zijn.


Op Vrijdag hebben wij diverse monumenten en historische plekken bezocht in de omgeving van Bastogne. Zeker de historische plekken maken indruk als je terug denkt wat er in die periode heeft afgespeeld. Na deze tour zijn we richting ons onderkomen gegaan in Recogne. Ook dit jaar waren wij daar aanwezig samen met Hell on Wheels en WAC on Wheels. Uiteraard de dag afgesloten met een diner en drankje in Bastogne.


Zaterdag hebben wij wandelend een bezoek gebracht aan de Duitse begraafplaats in Recogne. Hier liggen 6800 Duitsers begraven. Dat zou je aan het aantal grafstenen niet zien. Maar bij elke steen liggen 6 Duitsers begraven. Voor en achter de steen. Op een kleine afstand bevindt zich een monument ter herinnering aan de tijdelijke begraafplaats voor de geallieerden. Deze zijn later herbegraven op diverse begraafplaatsen. Tevens hadden wij de rondrit door de omgeving. Met ongeveer 15 voertuigen hebben we ook dit jaar weer een mooi rit gemaakt. De dag sloten wij gezamenlijk af met een stamppotten buffet op de boerderij.


Na het ontbijt op zondag verlieten wij ons onderkomen om de dag te starten bij het 101ste Airborne museum Le Mess. Door diverse activiteiten was het vooral schuifelend langs de imposante collectie en displays. Wel leuk dat er diverse Nederlandse verenigingen rond liepen. Na de lunch hebben we nog een kort bezoek gebracht aan de displays bij het Bastogne War Museum. De activiteiten waren hier helaas niet al te actief en waren er groepen al aan het opruimen. Na het maken van enkele foto’s besloten wij het weekend af te sluiten en terug naar huis te gaan.


 Bastogne Nuts Weekend 2023


Tekst & foto's: Ilya de Milde


Al sinds 2013 kom ik tijdens het zogenoemde Nuts Weekend naar Bastogne, eerst als 'normale' burger en inmiddels al een aantal jaar als reenactor en lid van de HRVN. Als reenactor beeld ik een official US Army Photographer uit. Zo blijf ik dicht bij mijn passie fotograferen. Daar waar andere leden van de HRVN het evenement en herdenkingen vanuit Recogne meemaakten en daarvan verslag uitbrachten, had ik mijn 'kampement' opgeslagen in Bastogne zelf. Dit is mijn 'report' van de gebeurtenissen daar.


Tijdens het Nuts Weekend proef ik de geweldige sfeer in de stad, ga ik altijd op de vrijdagavond een hapje eten in Le Nuts Cafe, de stamkroeg van wijlen Vincent Speranza en ook dit jaar dus weer. Het was een bijzondere avond wetende dat Vincent niet meer om 20:00 uur door de deur zou wandelen en onder luid applaus ontvangen zou worden. De mensen die dichtbij Vince stonden, hadden het er zichtbaar moeilijk mee. Alvorens naar Le Nuts te vertrekken had ik eerst het 501 monument in Mont bezocht, als eerbetoon aan Vince Speranza, die in december 1944 daar, in de bittere kou, in een foxhole lag en de Duitsers bevocht.


Op zaterdag staat altijd de jaarlijkse Historic Perimiter Walk op het programma. Het is een herdenkingswandeling waarbij je kunt kiezen tussen drie afstanden en je in principe langs de verdedigingslinies van de Amerikaanse troepen destijds brengt. Daarbij gaat naast een hapje en een drankje altijd de camera mee. Onderweg hoop ik altijd nog wat andere reenactors te treffen die ik dan vastleg met mijn camera.  Helaas is dat aantal door de loop der jaren flink minder geworden, een groot gemis als je het mij vraagt omdat het wat mij betreft echt iets unieks aan de wandeling toevoegt. Des te meer respect voor diegene die nog wel langs de route in een foxhole te vinden zijn. Ik kom altijd wel 'thuis' met een paar toffe beelden, ook dit jaar weer.
Na de wandeling is het dan doorgaans een bezoek aan het museum. Dit jaar koos ik echter om de parade en het gooien van de 'nuts' vanaf het balkon van het gemeentehuis te aanschouwen, in de wetenschap dat daar nog een aantal WW2 veteranen bij aanwezig zouden zijn. Wetende dat deze mannen en vrouwen van de Greatest Generation, de laatste levende getuigen van de strijd in Bastogne en Europa, er straks niet meer zijn, maakt dat extra bijzonder. Ik voelde mij, net zoals bij andere gelegenheden waarbij veteranen aanwezig waren, vereerd.


Bastogne Nuts weekend 2023 was wederom een weekend om nooit meer te vergeten.


Verslag Manhay 2023 


ManHay 2023 maar heb het omgedoopt in operatie modderpoel.


Tekst en foto's: Bjorn van Herpen, Lid HRVN Duits


Ik ben vrijdag aangekomen in Manhay en heb ik samen met mijn Belgische kameraden onze stekkie opgebouwd. Gino en zijn groep fallschirmjagers waren ook aanwezig samen met een Duitse groep fallschirmjagers. Ze zagen er heel netjes uit moet ik zeggen, oog voor detail is hoog. Het opbouwen ging wat moeilijk van start aangezien het terrein een grote modderpoel was. Vooral de halftracks, waar deze keer er een aantal van aanwezig waren, maakte het nogal blubberig. Maar ja aan de andere kant waren de voertuigen heel nuttig om mensen te helpen die vast kwamen te zitten met hun voertuig. Ook moest er op zijn tijd even een motor met zijspan geduwd worden maar er waren altijd mensen die meteen kwamen helpen. Nadat we klaar waren met opbouwen gebeurde er verder niet erg veel meer buiten motregen zodat veel mensen in de feesttent waren of bij hun bivak.


Zaterdag de 2e dag kwamen er nog veel voertuigen en mensen aan op de kampementen en werd er druk gewerkt om alles op te bouwen. De bezoekers begonnen ook een beetje binnen te druppelen, ondank het zaterdag een natte dag was geworden. Er viel veel motregen. Maar dankzij de goede warme wollen buitenjassen bleven we wel redelijk droog en warm. Gelukkig kwam ik er op tijd achter dat er weer wapenverhuur was dus ik op een drafje die kant op om een K98 te huren met 100 patronen voor de battles die op het programma stonden. De bezoekers waren al goed enthousiast aan het worden met alles wat ze aan materieel zagen . Vooral verschillende Duitse halftracks en de Panzer 1 konden op de nodige aandacht rekenen waaronder ikzelf :). Wat grappig was tijdens de Battle was dat door de nattigheid van het veld er heel wat minder mensen de behoefte hadden te sterven. Maar diegene die wel stierven of gewond raakte deden dat op overtuigende wijze vol in de modder, respect voor die mannen.
Aangezien de eerste dag de Duitsers de eer hadden om de battle te winnen was het ook best snel voorbij (20 min) want de Duitsers walsten er eigenlijk overheen. Denk dat het water en de modder op het veld daar ook een deel de schuld van waren. Na de glorieuze Duitse overwinning trok iedereen terug naar hun bivak op de warmte bij de vuurtjes op te zoeken. En natuurlijk de feesttent in en andere dingen die nog te doen waren.


Zondag:
Gelukkig was het zondag een stukje beter wat het weer betrof.
Geen regen maar wel af en toe een stevige windvlaag. Er kwamen weer grote getallen bezoekers op het evenement af en alles kreeg weer de nodige aandacht. Altijd leuk om te zien dat bezoekers genieten van de dingen die ze te zien krijgen. Wel begonnen al veel mensen op te ruimen zodat ze het vervelendste werk gedaan hadden en dat er snel aan de terugreis begonnen kon worden. De battle van zondag was een goed gevecht. Eerst de bekende explosies op het veld waarna de Amerikanen in de aanval kwamen. Een korte tijd werden ze op afstand gehouden maar al snel werden de eerste stellingen veroverd en lagen er hier en daar al gesneuvelde op het veld en zag je de medic op en neer rennen. De Duitsers kregen lichte ondersteuning van een mortier groep achter op het veld. Die trouwens met een werkende mortier vuurde. Was leuk om te zien en er staat een filmpje van op mijn Facebook voor de mensen die het zouden willen zien. Er werd nog kort bij de brug gevochten waar een stel Duitsers niet zo de behoefte hadden de geallieerden  door te laten maar uiteindelijk toch het onderspit moesten delven. De Amerikanen rukte daarna sneller op en werden de Duitsers op een korte strook van het veld teruggedrongen.
Zelf zat ik op dat moment zonder munitie dus mijn gevecht was over maar lang kon de rest het ook niet volhouden. Na nog wat kort verzet werden zoals gewoonlijk de Duitsers weer verslagen.
Toen natuurlijk even een gevangenen showtje opgevoerd voor de bezoekers, hulzen geraapt op het veld en daarna alle spullen weer inpakken en aan de terugreis naar Nederland begonnen.
Wederom een geslaagd evenement ondanks de regen. Op naar de volgende editie!


Interviews met Reenactors


De werkgroep U.S. War Photographers and Correspondents zijn een nieuw project gestart. Tijdens evenementen zullen de correspondenten de aanwezige reenactors gaan interviewen. De fotografen maken een mooie portretfoto welke bij het interview wordt geplaatst. Tijdens het evenement worden de interviews uitgewerkt bij de display van de groep. De interviews worden geplaatst op deze site en zijn hier te lezen. Tevens worden ze op de sociale van de werkgroep geplaatst.


20231007-IMG_1107
20231007-IMG_1107
WhatsApp Image 2023-10-08 at 19.55.50-3
WhatsApp Image 2023-10-08 at 19.55.50-3
WhatsApp Image 2023-10-11 at 15.16.02-3
WhatsApp Image 2023-10-11 at 15.16.02-3Dag van de Romeinse geschiedenis in Arnhem.

Verslag en foto's: Thomas


Legio XIII Gemina
Om half 10 begon mijn dag bij de Stenen Camer dit is een pannenkoeken restaurant naast de
Romeinse tuinen. Het thema van dit jaar was de Romeinse wegen. Een drietal scholieren hadden
voor hun maatschappelijke dienst een Groma gebouwd. Deze werd ook als geschenk gegeven aan de
vrijwilligers van de Romeinse tuinen omdat deze Romeinse tuinen nu officieel behoren tot het
Unesco erfgoed. Dit is een instrument wat de Romeinen gebruikte om de rechte wegen en steden
aan te leggen. De scholieren gaven gedurende dag driemaal een kleine demonstratie waar ik en Bas ook onderdeel
van waren. Om 11:00 kwamen de eerste ouders met kinderen richting het veld, erg leuk was te zien
dat er kinderen van vorig jaar speciaal terugkeerde om nog een keer in de sandalen te treden als
Romeins legionair. Bas en ik hadden afgesproken dat hij de rustige sport Centurion was en ik de in vol ornaat strengere
Centurion.


Tijdens de eerste drill leerde we de kinderen om in de maat te marcheren en te draaien als een
eenheid, dit verliep erg goed en de ouders applaudisseerde enthousiast vanaf de zijlijn mee. Na het
drillen was het tijd voor steek en speer oefeningen. De kinderen werden op leeftijd en lengte
tegenover elkaar gezet zodat het goed en eerlijk te doen was. Na een uur zat de eerste groep erop.
Groep twee kwam rond 13:00, deze groep vergeleken met de vorige groep was vele malen groter we
kwamen uit op 22 kinderen. Bas en ik besloten toen om de kinderen te verdelen in twee groepen van
elf. Ik zou team rood trainen en Bas groen. We deden dit voor ongeveer 30 min zodat we het laatste
gedeelte van training team rood tegen team groen kon laten strijden. Dit onder het genot van
luidkeelse ouders die hun kinderen toe joelde alsof ze in het amfitheater stonden. Na drie potjes van
10 min versloegen de rode legionairs de groene legionairs in een verpletterende overwinning. Tegen
het einde van ronde twee kregen Bas en ik het voor elkaar om ze een bewegende testudo te laten
vormen terwijl de ouders een regen van plastic speren op hun eigen kinderen lieten neerkomen.
Deze training was heel erg leuk dat zelfs de keizer die in zijn tent verderop kwam informeren naar de
training van zijn leger.


Toen was het tijd voor lunch. Dit bestond uit een broodje en wat soep wat heerlijk was. De hele dag
een harnas dragen trekt de energie uit je maar de beloning van lachende kinderen geeft ook veel
energie. Tijdens de lunch raakte ik aan de praat met een vrouw die niet begreep hoe de Romeinen zo
machtig waren, ik heb haar een kleine mini les gegeven en de bewondering op haar gezicht sprak
boekdelen. Later zei ze tegen haar kind ‘’ Nou ik heb zelf ook veel geleerd’’ een waardevolle beloning
voor een Romeins reenactor.


Bas en ik maakte ons klaar voor de laatste training die we zouden geven. Dit maal waren veel
kinderen uit de vorige trainingen blijven plakken en konden we meteen verder gaan met steek en
speer oefeningen. Ditmaal ging groen met de overwinning ervandoor en moest Rood stof bijten. Aan
het einde vormde een kleine groep van 20 kinderen een dubbele linie en lieten we ze oprukken
richting de ouders die klaar stonden wederom met plastic pila ( Romeinse werpsperen) echter dit
salvo brak niet de linie en de kinderen braken door hun eigen ouders heen zonder uit formatie te
stappen. Bas en ik keken elkaar aan en zeiden niks maar dachten het zelfde.


Het was nu 16:30 de dag zat erop. Samen met Bas en de vrijwilligers hebben de het terrein
opgeruimd. We hebben nog wat gegeten en gedronken daar en getoost op een uitstekende dag.
Samen met Fred de organisator heb ik de afspraak gemaakt om aankomende periode samen te gaan
zitten en nog meer te gaan investeren in het Reenactment gedeelte dit werd door de vrijwilligers erg
goed ontvangen. 


We kijken uit naar volgend jaar.
Vale,
TIBERVS MARCVS CASTVS
Centurion 13 e legioen GEMINAThe Island 44/45  2023

Verslag en foto's: Bjorn, Werkgroep Landeschütze Bataljon


Donderdag 5 oktober
Zelf kwam ik aan rond 13.00 uur en had dus nog even de tijd om rustig rond te kijken naar de omgeving en het mooie kasteel waar het evenement gehouden werd. Deze plek staat zeker in mijn top 5 van plaatsen waar ikzelf ben geweest. Al was het wel goed winderig de meeste tijd van de dag en er veel koeienvlaaien opgeruimd moesten worden was de lokatie goed gekozen. Rond een uur of 14.00 uur kwamen de eerste mensen aan op het Duitse bivak op de wei achter het kasteel. De USA troepen hadden hun bivak aan de zijkant van het kasteel aangewezen gekregen en waren ook al druk bezig met opbouwen. Van de  Duitse strijdkrachten kwamen er elk uur wel een aantal manschappen bij. Door goede samenwerking door de Duitsers die aanwezig waren verscheen er al snel een kampement. Omdat verschillende mensen op vrijdag pas konden komen was het kampenment nog niet helemaal opgebouwd. Over het terrein liepen al verschillend klassen van scholen die druk bezig waren dingen over de oorlog en de bevrijding te leren. Het is natuurlijk altijd mooi om te zien dat kinderen zich intereseren voor de verhalen over de oorlog. Verder was er die dag niet veel te doen en werd er na de werkzaamheden om het kampvuur genoten van een drankje.


Vrijdag 6 oktober
Vandaag kwamen er meer Duitsers binnen in het kamp en begon het kampement goed vorm te krijgen. Deze dag waren er nog eens rond de 450 leerlingen aanwezig van diverse scholen uit de buurt. Wederom waren die kinderen vol van bewondering van de dingen die ze zagen. Het viel wel op dat ze Duits toch ook best wel leuk vonden en vooral Kees zijn MG en omgebouwde jeep kon rekenen op  aandacht. Nadat een paar kinderen aan Kees gevraagd hadden of ze op zijn jeep mochten zitten werd besloten dat de hele klas erop mocht zitten voor een foto.
Dus binnen 5 seconde zat de hele klas op de jeep voor een foto en dat was best wel een leuk gezicht om te zien. Ook deze dag werd afgesloten aan het kampvuur onder het genot van een drankje en gezellige babbel.


Zaterdag 7 oktober
Op deze dag werd de eerste battle uitgevochten tussen de Amerikaanse en Duitse troepen.
Die dag trok ook een leuk aantal bezoeken die ook met veel interesse naar de vele Duitse en Amerikaanse spullen keken. Er werden vele foto's en filmpjes gemaakt, wapen demo gegeven door de Duitsers en Amerikanen, vragen gesteld en materiaal bekeken door de bezoekers.
Om half 2 stond iedereen klaar op het slagveld klaar voor de strijd. Na een luchtaanval werd de aanval werd de aanval ingezet door de Amerikanen die doormiddel van kleine bootjes het water overstaken. Onder hevig Duits vuur lukte het de Amerikanen om de andere wal te bereiken en te bezetten. Ondanks de versterking van de gebirgsjägers waren de Amerikanen niet te stoppen en werden de Duitsers verlagen. Een zeer belangrijk gebeurtenis deze dag was de uitreiking van Kees zijn 2e Verwundetenabzeichen zilver voor de verwonding die hij opliep tijdens de battle in Brielle en de bevordering van Johan Schulz naar Gefreiter.


Zondag 8 oktober
De laatste dag van The Island. Er waren weer veel bezoekers aanwezig ondanks een dreigende lucht maar waar gelukkig maar af en toe een klein buitje regen uit kwam. Ook deze dag kreeg het Duitse materiaal en manschappen veel aandacht van de bezoekers met ook weer de nodige vragen.Na nog een wapen demo werd er de 2e battle uitgevochten. Het was jammer dat het vliegtuig deze dag niet op tijd toestemming kreeg om op te stijgen om de battle in te luiden.
Aan het einde van het evenement was er een afsluiting voor alle reenactors voor de woonburcht van het kasteel waarbij ook een zeer leuke groepsfoto werd gemaakt. Toen was het jammer genoeg het einde van weer een geslaagd evenement.
Nuenen Bevrijdt 22 september 2023

Verslag en foto's: War correspondent Jola


Reeds om 8.30u waren de eerste van ons in Nuenen om ons Display op te bouwen voor de herdenking van de bevrijding van Nuenen en omgeving. Het was fris deze ochtend, maar dankzij  een ( nog) strakblauwe hemel en n zonnetje, werd het gelukkig snel warmer. Met vereende krachten stond binnen een uur het display van Frank op zijn plaats. Toen Joop en Caroline met hun Dodge en de jongens van de Sappers Niels en Jorg  zich kwamen melden, was het gezelschap voor vanmiddag compleet. Niels en Jorg zetten hun tentje op en maakten hun eigen fraaie display voor publiek. Langzaam aan begon er wat publiek te komen, die met veel interesse luisterden naar de verhalen van elk van ons, en hun ogen uitkeken aan de diversiteit aan spulletjes. Ieder van ons, met hun eigen materialen, wisten de mensen te boeien en de interactie met de bezoekers was soms zeer boeiend en  dankbaar. 


Uitermate bijzonder was de dame, die haar oog liet vallen op de adelaar ( Airborn logo Screaming Eagle ) en daardoor zich herrinnerde aan het feit dat ze ruim 60 jaar geleden in Son een ketting had gekregen van n echte Veteraan en zich hardop afvroeg wat ze ermee moest doen na al die jaren. Toen Jola aangaf, het graag eens te willen zien, omdat zij hier nog niet van gehoord had (van het bestaan ervan) ging deze dame het thuis halen, om het vervolgens te schenken aan Jola. Zij zal dit uiteraard goed bewaren en met trots dragen.


Jammer dat dit keer de  scholen het evenement niet wisten te vinden, waardoor het niet zo druk was als verwacht. Omdat het weer helaas om 16u omsloeg, werd besloten het display van ons allen af te breken, zodat alles vóór de regen veilig en droog kon worden opgeborgen. Wederom met vereende krachten was binnen n mum van tijd alles opgeruimd.  Om 17u werden de voertuigen gestart voor het volgende onderdeel op het programma, namelijk de rit naar Eindhoven om aldaar het bevrijdingsvuur op te halen. Ricky en Nick voegden zich nog snel toe aan het gezelschap en samen stapten we in de Dogde van Joop en Caroline voor de rit.   In n collone van WW2 voertuigen werd onder toeziend oog van veel winkeld publiek in het Centrum van Eindhoven het bevrijdigingsvuur opgehaald bij de St. Catherina kerk. Na de nodige foto's, werd de rit vervolgt, terug naar Nuenen. Daar werd een prachtig Defilé gereden, met als hoogtepunt het ontsteken van de bevrijdingsvuur. Daarna was het tijd voor een meer dan verdiend koud glas bier.


Op naar nog meer geslaagde evenementen.


Waalcrossing 2023
U.S. War Photographers and Correspondents
Verslag: War correspondent Anouska
Foto’s : Ilya, Roel, Menno
Vrijdag 15-09-2023
Robert Jan en Menno waren reeds donderdag aangekomen en hadden de displays opgebouwd.
Vrijdag morgen hebben diverse schoolklassen het kampement bezocht. In de middag kwamen de andere leden aan. Vrijdagavond heeft onze groep US war Photographers & Correspondent mee gelopen met de sunset mars. Als eer aan de gevallen soldaten van de Waalcrossing. We liepen van de ene kant naar de andere kant. De lantaarnpalen op brug gaan één voor één aan. Het was een zeer mooie ervaring en ook dat we het met ze allen konden mee maken.


Zaterdag 16-09-2023
05.15 uur ging de wekker. Op het programma stond een rondrit door de omgeving. De eerste stop was bij het Canadese begraafplaats in Groesbeek met daarnaast de dropzone. Robert Braam gaf een korte lezing. De tweede stop was bij een bos waar de Waco glider staat daar hebben we een zeer interessante lezing gehad. De rondrit vervolgde, door een prachtige omgeving, naar Mook. In Mook kregen wij een verhaal te horen over de Slag om Mook en hebben wij het museum stichting  Remember september 1944  bezocht. Dit museum is zeker een aanrader en is op afspraak te bezichtigen. De laatste stop was natuurlijk in NIJMEGEN daar kregen we de laatste lezing van Robert en gingen daarna weer terug naar het kamp. Bij terugkomst op het kamp gingen de renectors zich voor bereiden op de eerste battle voor de grote finale van de Waalcrossing. De oversteek was in de geul naast de Waal. Na de battle namen veel mensen een kijkje in het kampement. Dit leverde bijzondere gesprekken en hoorde wij indrukwekkende verhalen van bewoners uit Nijmegen die de oorlog als kind hadden meegemaakt.


Zondag 17-09-2023
Dit was de dag van de grote Waalcrossing battle. De Waalcrossing ging rond 14.00 van start en ze moesten dus de WAAL oversteken met de bootjes zoals in september 1944. Het was een zeer grote spektakel. Honderden bezoekers waren toeschouwer van de oversteek en vervolgens de battle. Door de harde stroming moest men wel er flink aan trekken met roeispanen om de overkant te bereiken. Die oversteek is ter herinnering aan de soldaten die dit hebben moeten doen om ons de vrijheid te kunnen geven. Daarom moet dit altijd blijven herinnert worden en doorgegeven worden aan de generatie na ons. Na de battle kon de bezoeker een kijkje nemen in het kampement. Het was een zeer indrukwekkend en een zeer mooie evenement de WAALCROSSING!Waalcrossing vanuit Duits kamp


Verslag en foto's André


In september is het 79 jaar geleden dat de 82 ste Airborne divisie de Waal overstaken in Nijmegen. Deze gebeurtenis was een onderdeel van de grote luchtlanding operatie genaamd Market Garden. De helden van deze evenement waren natuurlijk de re-enactors die de 82 ste Airborne divise uitbeelden samen met de soldaten van het echte 82 ste Airborne maar er was ook een vijand nodig. Dit verslag is vanuit het oogpunt van Duits re-enactment geschreven. Er waren verschillende re-enactment groepen die Duits uitbeelden aanwezig:
 HRVN, werkgroep Landesschützen
 LHG, werkgroep Frontkaempfer
 Etor40-45, werkgroep Die Volksgrenadiere
 Panzerjägerabteilung 228 (uit Duitsland)
De samenwerking tussen de verschillende groepen verliep zeer goed. In de ochtenden en avonden iedereen op appél staan met alleen je koppelriem met bajonet om. Je kreeg te horen wat het scenario was en de dag indeling. Sommige deelnemers moesten op het kampement blijven voor wapen demonstratie en static display doeleinden. Er was veel interactie tussen het publiek en de re-enactors over het gehele weekend. Er was een strenge tijdlijn waar iedereen zich aan moest houden. Zelf ben ik op vrijdagochtend naar Nijmegen gereisd, sommige re-enactors waren er al op donderdag gearriveerd om hun tent op te zetten.


Vrijdagochtend was er een educatieve programma voor lokale scholen in totaal waren er meer dan 150 schoolkinderen langs geweest. En in de middag was het kampement open voor het publiek. Zaterdagochtend naast de rondritten met Amerikaanse voertuigen was er ook een speciale programma voor de Duiters; een Tactical door Nijmegen heen en flyers met programma boekjes uitdelen. De mensen waren nieuwsgierig met wat we deden en wat we uitbeelden en we hebben met de mensen gepraat en flyers uitgedeeld maar geen negatieve reacties gehad. In de middag was er een oefen battle. Het was zeer warm die dag en in je wollen uniform met uitrusting een mock battle te houden en viel vies tegen. Na de battle hebben verschillende re- enactors de verkoeling opgezocht in de Waal rivier.


Zondagochtend had het geregend en de temperatuur iets gezakt zodat het wat meer aangenamer was om te re-enacten dan de bloedhete dag daarvoor. Na het ontbijt en appél zochten ze nog vrijwilligers voor Kitchen Duty, het helpen met afwassen en heb mij daar voor aangeboden. Eerst de grote afwas tonnen schoonmaken voor de nieuwe afwas. Zwaar maar leuk werk. In de middag op appél na de instructies marcheren naar de battle locatie en daar te plekke stellingen graven. Er was Pyrotechniek met explosies en rook effecten en barste de mock battle los. Deze battle verliep beter dan de oefen battle op zaterdag. De lat van authenticiteit lag hoog, het was bijna een 24/7 Living History niveau: geen plastic in zicht in je tent of je hield je tent gesloten als het kampement open was voor het publiek. Het was ook “verboden” om met je “Handy” (smartphone) bezig te zijn omdat er 3 kriegsberichters aanwezig waren voor de “propaganda”. Er waren 2 re-enactors met authentieke fotocamera’s en 1 met een moderne fotocamera. Complimenten naar de organisatie toe, het eten en drinkwater over de gehele weekend was goed geregeld. Ook al had ik zelf eten en drinken meegenomen naar Nijmegen, het was eigenlijk helemaal niet nodig geweest om volledig zelfvoorzienend te zijn. Volgend jaar word het nog groter aangepakt en is er nog meer ruimte voor Duits re-enactment. Zelf kijk ik nu al uit naar 2024.


Evenementen Son & Breugel 2023


Verslag en foto 's van onze war corspondent Jola.


Vrijdagochtend was het al vroeg dag. 8.00u waren Roy, Frank en Jola ter plaatse in Son, voor het jaarlijks terugkerend evenement Son en Breugel Market Garden . Met vereende krachten werd binnen 2 uur zowel het display van Frank als de Command tent opgezet, zodat er geslapen kon worden. Nadat Thomas zich ook aan het gezelschap had toegevoegd, was het gezelschap compleet. Vrijdag was een relatief rustige dag. Mondjesmaat kwamen enkele bezoekers naar het zeer fraai opgezette kampement.  Hoogtepunt van deze dag, was toch wel de komst van een groep van het nabijgelegen verzorgingshuis. Stuk voor stuk mensen met verhalen uit 1e hand  die allemaal zelf de oorlog nog hebben meegemaakt. Met de mooiste verhalen en vol aandacht hebben de heren hun ruim een half uur volledige aandacht gegeven. 'S avonds zorgden de Kitchen Boys voor een voortreffelijke avondmaaltijd. Na zonsondergang was het nog lang onrustig in Son, want er was n Missie. Om 0.00u uur was het echter volledig rustig op het Kampement, op een enkel gesnurk hier en daar na. 😉


Zaterdag om klokslag 7u werden we ruw gewekt door de reveille. Nadat het officiële gedeelte had plaatsgevonden, de vlag weer in de mast hing en de meeting tussen de POK's  afgerond was, zorgden de Kitchen Boys voor de innerlijke mens. Een zeer uitgebreid ontbijt stond voor ons allen klaar. Er waren vandaag diverse rondritten met de vele variaties aan voertuigen, wapen demonstraties en daarnaast wisten vele bezoekers ons Kampement en het daarbij behorende bevrijdingsfeest te vinden. Veteranen gaven toespraken, en sloten gezellig aan voor de lunch. Frank voorzag het publiek van de nodige info over zijn prachtige display, Jola nam de taak van war- correspondent voor haar rekening en Roy zorgde voor de lijntjes met HQ. De samenwerking was goed, en contacten voor de toekomst werden gelegt. De dag werd volgens traditie ook weer afgesloten met het neerlaten van de vlag. Wederom lieten de Kitchen Boys ons weer smullen van een voortreffelijke avondmaal. Daarna werd er onder het genot van een drankje een gezellige avond van gemaakt, met een potje Rugby hier en daar, een potje kaarten of simpelweg gezamenlijk rondom  een knisperend haardvuur na kletsen.
Le chateau d'Heeswijk Libere 2023  editie 4


Met verschillende groepen vanuit Nederland, België  en Frankrijk hebben we weer een mooi evenement weggezet op kasteel Heeswijk Dinther i.s.m. Luc Eeckhout en vrijwilligers. Traditiegetrouw is het vrijdag opbouwen van het kamp op de oude moestuin van het kasteel en er waren meer deelnemers dan voorgaande jaren. Het weer had vrijdag  helaas andere plannen, het was   nat en stormachtig maar zaterdag en zondag was gelukkig prachtig weer. Met verschillende demonstraties vanuit de deelnemers hadden de grote hoeveelheid bezoekers genoeg om te zien en mee te maken op en rond het kasteel. met een mock battle, demonstratie van de Rode lansiers te paard en bezoek aan het evenement door de VIP's te weten de barones van het kasteel en de burgemeester. Het was in ieder geval een noemenswaardig evenement met veel hoogtepunten. Onderstaande foto's zijn gemaakt door Maria NuijnenHistory Days Hombourg


Leden van onze vereniging, U.S. War Photographers and Correspondents zijn in het weekend van 5/6 augustus aanwezig geweest bij History Days in Hombourg (B). Op dit oude station waren er open dagen. Samen met Hell on Wheels en WACs on Wheels hebben zij een display opgebouwd. De vijf leden hadden toegang tot een oude treinwagon en hadden deze ingericht.


De zaterdag werd druk bezocht door het publiek en namen deze een kijkje in “onze” wagon. Voor ons als groep konden wij mooie foto’s maken van onze uitbeelding. Ook brachten wij een bezoek aan  Henri Chapelle Cemetery. Op deze Amerikaanse begraafplaats rusten 7987 soldaten.


Op zondag was het weer helaas slecht. Veel regen viel er in de nacht al en dat duurde bijna de hele dag. De groep heeft zijn uitrusting om gedaan en zijn naar een oude, vervallen kerkje gereden om daar foto’s te maken. Door het slechte weer werd besloten het kampement eerder op te breken.


Dit was de eerste keer dat de huidige eigenaar een evenement organiseerde. Voor 2024 is het de bedoeling om hier ook weer een evenement te plannen. De locatie en omgeving is prachtig en zeker geschikt om een mooi evenement neer te zetten.Veteranendag Kerkrade


Op 9 juli was in Kerkrade de  jaarlijkse Veteranendag. Op deze dag was één van onze Duitse groepen present om ook deze zijde van de oorlog te doen herleven. De organisatie vind dat ook Duits WO2 erbij hoort. De burgemeester wist ook niet dat Duits re-enactment  bestond en wat de bedoeling hiervan is. De organisator heeft dit  uitgelegd en verteld wat de meerwaarde is om ook aanwezig te zijn tijdens de evenementen,
Bevrijdingsfestival Brielle


Van 4 mei t/m 7 mei zijn diverse groepen aanwezig geweest tijdens Bevrijdingsfestival Brielle.

Een groot aantal re-enactors en voertuigen waren die dagen te zien in het oude vestingdorpje.

Het Amerikaanse kamp was goed ingericht met diverse tenten en uitbeeldingen. Deze trokken dan ook veel bezoekers en konden wij de bezoekers vertellen wat wij uitbeelden. Naast het officiële programma was er ook ruimte om op eigen initiatief op pad te gaan. Op zaterdag was er een mooie rondrit door de omgeving. Onze U.S. Fotografen hebben de dagen in een mooi fotoverslag vastgelegd. Deze zijn te bekijken via Fotoserie 1 en Fotoserie 2 

Nederlandse film Grenzeloos Verraad 30 maart in de bioscoop


In deze film spelen leden van onze vereniging mee. Dutch FilmWorks heeft de trailer gereleased van de oorlogsfilm Grenzeloos Verraad. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Noordoost-Nederland in de periode die voorafgaat aan Operatie Amherst; een luchtlandingsactie in april 1945 in heel Drenthe met als doel de bevrijding van de stad Groningen. De film gaat op 27 maart groots in premiere in het Atlas Theater in Emmen en is vanaf 30 maart te zien in de bioscopen.


Over de film
De Duits-Nederlandse officier Ludwig Mengelberg, in het Duitse leger luisterend naar de bijnaam 'Der Fliegende Holländer', heeft steeds grotere moeite met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Na een persoonlijk drama wordt hij overgeplaatst naar Nederland en neemt hij het drastische besluit om in Drenthe te helpen bij het verbergen van onderduikers. Daarmee pleegt hij natuurlijk hoogverraad bij zijn eigen manschappen. Wanneer de SS wantrouwen krijgt en het verzet oprukt, zet Mengelberg niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook dat van de mensen die hij probeert te helpen.


De opnames van het Grenzeloos Verraad startten in december 2019 en werden vorig jaar met behulp van regisseur Dennis Bots (Storm Letters van Vuur, Oorlogsgeheimen) volbracht. Het is een project van ZOD Film (Zuidoost Drenthe Film) in samenwerking met CFX Studios; een groep jonge filmmakers uit de regio Drenthe, Van der Glas Producties en On Air Media.De regie is in handen van Thomas Nauw naar een scenario van Peter Nillesen en Rob Camies. Peter Nillesen, die het verhaal bedacht, speelt tevens de rol van Ludwig Mengelberg. De productie is in handen van Rob Camies en Manon Huizing voor ZOD Film en Anton van de Koppel voor On Air Media.


 


Evenement Le Chateau d’Heeswijk Libere 2022, 2-3-4 september 2022


Op 2 tot en met 4 september jl. werd de vijfde editie van Le Chateau d’Heeswijk Libere,
gehouden bij en in het prachtige kasteel Heeswijk-Dinther. De organisatoren hadden alles weer
op de rit gezet en vanaf de donderdag verwelkomden wij al de eerste gasten die hun tenten
gingen opzetten in de Moestuin, ofwel het weiland bij het kasteel. In totaal waren er zo rond de
200 deelnemers, zowel burgergroepen, als militaire groepen en was de verdeling Franse troepen
en geallieerde troepen mooi gelijk. Ook waren er een aantal kraampjes waar producten uit de
Napoleontische tijd werden verkocht. Een prachtig gezelschap tijdens prachtig weer.
Langzamerhand werd het hele weiland omgetoverd naar een waar en echt napoleontisch
kampement. Musketten stonden ingehaakt als een piramide en er waren ook diverse kanonnen
aanwezig. Voor het aanwezige publiek een schitterend gezicht.


Zowel de zaterdagochtend als de zondagochtend, stond in het teken van allereerst de captains
meeting. Daar werd de battle van die dag doorgenomen en bespraken we met de verschillende
captains de bewegingen van de troepen en de stukken waarna we samen het terrein gingen
verkennen. Daarna gingen de troepen zich opstellen voor het defilé in de kasteeltuin. Ook dit jaar had de kasteelheer, de heer Luc Eekhout gezorgd voor 2 VIPS die het defilé samen met hem zou gaan afnemen. Op zaterdag de wethouder van Cultuur, Toerisme en erfgoed van Den Bosch, mw.
Marianne van der Sloot, en op zondag de heer Piet van Schijndel, voorzitter van de Raad van
Toezicht van Kasteel Heeswijk.en grote eer!


Na het defilé marcheerden de troepen uit het kasteel om zich op te stellen voor de battle. Toen de troepen hun posities hadden ingenomen werd het kruit ontstoken. Onder het ontzag van het
aanwezige publiek vuurden de kanonnen en de vele musketten. Af en toe werd het hele veld
gevuld door kruit mist. Een prachtig gezicht. Schermutselingen, optrekken geallieerde troepen en
terugtrekkende Franse troepen die zich snel gingen verschuilen in het kasteel. Op zaterdag
bleven de geallieerde troepen voor de kasteeldeur staan. Dezelfde battle werd ook zondag
gehouden en toen stootte de troepen door tot in het kasteel! Zelfs naar het Hoog Kasteel en werd er fel gevochten om de verbindingsbrug.
Wat we ook elke editie doen op de zaterdagmiddag, en dat deden ze in die tijd ook, was een
officiële uitnodiging naar het kader van de deelnemende troepen om in de Ridderzaal een drankje te komen nuttigen. De kasteelheer hield een toespraak en onder het genot van een Frans wijntje gingen we socialiseren. Daarna was het bivakterrein nog lang open voor publiek. De re-enactors lieten hun uitrustingen zien en stonden iedereen te woord die vragen had.
De zaterdagavond stond in het teken van een gezellig samenzijn bij het kampvuur waar menig
verhalen en ervaringen met elkaar werden gedeeld.


Het programma zondag was eigenlijk identiek aan die van zaterdag. Maar er was meer publiek en
de battle duurde langer. Wat ook een mooie geste was van de kasteelheer; in de middag na de
battle had hij iedere deelnemer uitgenodigd om een drankje te komen drinken bij de bierkraam.
Daar werd gretig gebruik van gemaakt en werden de organisatoren en de kasteelheer door de
deelnemers onder leiding van Ron van Deijk, de grote organisator van het jaarlijkse MEGA
evenement Waterloo, bedankt voor het fantastische gelopen en georganiseerd evenement Le
Chateau d’Heeswijk Libere en driemaal gecheerd!

WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.48
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.48
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.50
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.50
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.54
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.54
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.53
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.53
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.51
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.51
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.48-2
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.48-2

Historisch Festival Doorn


Op 9 en 10 juni was weer het Historisch Festival bij Huis Doorn. Onze Flugwache groep waren deze dagen ook aanwezig met hun uitbeelding. De heren hadden groots uitgepakt en zo kon de bezoeker een goed idee krijgen wat de Flugwache deed tijdens de tweede Wereld Oorlog. Het festival is een reis door 2500 jaar geschiedenis. Vanaf de oertijd tot aan het heden was vertegenwoordigd. Het festival werd door 6500 bezoekers bezocht.Bevrijdingsfestival Brielle 


Van 4 tot en met 8 mei werd het bevrijdingseest Brielle gehouden. Namens onze vereniging waren meerdere groepen hierbij aanwezig. Door de goede organisatie en het mooie weer kunnen wij terugkijken op een mooi en drukbezocht evenement.
Naast de officiële momenten waaronder Dodenherdenking en de onthulling van het monument was het druk programma met o.a. een rondrit door Brielle en een grote rondrit langs Voorne - Putten. De rondritten trokken veel bekijks langs de route. Tevens hebben de groepen in Brielle foto’s gemaakt met onze fotografen Menno & Ilya.


Fotoshoot


Zaterdag 23 April zijn de Duitse groepen Luftteufels en Flugwache  op uitnodiging bij het Wehrmacht huisje in Someren geweest.  Om het museum te promoten en voor de groepen een mooie setting bij het opgeknapte zoeklicht en Wehrmacht huisje. Onder begeleiding van  fotograaf Marcel Bahnen hebben ze zo veel mogelijk scènes in beeld gebracht. Het eind resultaat moet nog wel eventjes op zich doen wachten maar hierbij al een kleine impressie.